Ryba w cieście curry

Ryba w cieście curry
Ryba w cieście curry

Aromatyczna ryba w cieście naleśnikowym z dodatkiem przyprawy curry to wyśmienity pomysł na obiad.

Ryba w cieście curry to szybka, wręcz 15 minutowa potrawa, którą podajemy z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Składniki:

  • ok 700 g filetów z ryby (polecam dorsza lub mirunę)
  • 1 jajko
  • pół szklanki mleka
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Rybę oczyszczamy, suszymy, przyprawiamy solą oraz pieprzem. W misce mieszamy jajko z curry, mąkami i mlekiem. Przygotowaną rybę zanurzamy w cieście z curry i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ryby przekładamy na papierowe ręczniki, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Ryba w cieście z curry
Ryba w cieście z curry
Print Friendly, PDF & Email