Pulpety w sosie porowym z makaronem

Przepis na pyszny obiad z klopsikami i makaronem.

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • ok 2 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz
  • 2 jajka
  • oliwa do smażenia

Sos:

  • duży por
  • ząbek czosnku
  • łyżka mąki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 250 g śmietany 12%
  • 50 g twardego żółtego sera
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Ponadto:

  • ulubiony makaron

Przygotowanie
Do mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oliwie.
Por kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i siekamy. Por i czosnek podsmażamy na patelni.
Oprószamy mąką i zasmażamy. Mieszając, dolewamy bulion. Zagotowujemy i dodajemy śmietanę. Gotujemy 5 min na średnim płomieniu. Wsypujemy do sosu starty ser i gotujemy, aż się rozpuści, doprawiamy.
Ugotowany makaron wykładamy na talerze, układamy na niego pulpety i polewamy sosem.

pulpety_por

Print Friendly, PDF & Email