Ciasto Specjał Pensjonarki to pyszny deser bez pieczenia na herbatnikach z niecodziennym kremem budyniowym, polewą czekoladową i słodką niespodzianką w postaci czekoladowych wafelków. Ciasto nie wymaga wiele pracy, ale nie powstaje bardzo szybko, gdyż należy czekać, aż budyń wystygnie, żeby móc przygotować krem, a żeby ładnie się kroiło, gotowe ciasto musi trochę postać w lodówce. Najlepiej więc przygotować je dzień przed podaniem. Czas oczekiwania zostanie jednak w pełni wynagrodzony, gdyż jest bardzo smaczne i znika w mgnieniu oka.
Składniki na ciasto Specjał Pensjonarki:
-
600 ml mleka
-
2 opakowania budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka każdy)
-
250 g mascarpone
-
3 łyżki cukru
-
3 łyżki masła orzechowego
Polewa:
-
100 g gorzkiej czekolady
-
niecałe pół szklanki mleka (100 ml)
Dodatkowo:
-
około 200 g herbatników
-
około 220 g wafelków w polewie czekoladowej
Przygotowanie
Około 400 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło orzechowe wraz z mascarpone przekładamy do jednej miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) układamy herbatniki. Następnie wykładamy na nie połowę masy budyniowej. Na niej układamy w równych odstępach wafelki i przykrywamy drugą częścią masy budyniowej. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.
Czekoladę połamaną na kostki i mleko podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa budyniowa dobrze zastygła.

Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia:
Ciasto Fintifluszka – najprostsze ciasto bez pieczenia z 4 składników
Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową
Ciasto Rozpustny Mnich – wyjątkowo pyszny smakołyk bez pieczenia
Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia
Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty

I bardzo dobrze 😁