Ciasto Specjał Pensjonarki – prosty przysmak bez pieczenia

Ciasto Specjał Pensjonarki – prosty przysmak bez pieczenia
Ciasto Specjał Pensjonarki – prosty przysmak bez pieczenia

Ciasto Specjał Pensjonarki to pyszny deser bez pieczenia na herbatnikach z niecodziennym kremem budyniowym, polewą czekoladową i słodką niespodzianką w postaci czekoladowych wafelków. Ciasto nie wymaga wiele pracy, ale nie powstaje bardzo szybko, gdyż należy czekać, aż budyń wystygnie, żeby móc przygotować krem, a żeby ładnie się kroiło, gotowe ciasto musi trochę postać w lodówce. Najlepiej więc przygotować je dzień przed podaniem. Czas oczekiwania zostanie jednak w pełni wynagrodzony, gdyż jest bardzo smaczne i znika w mgnieniu oka.

Składniki na ciasto Specjał Pensjonarki:

  • 600 ml mleka

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka każdy)

  • 250 g mascarpone

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki masła orzechowego

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • niecałe pół szklanki mleka (100 ml)

Dodatkowo:

  • około 200 g herbatników

  • około 220 g wafelków w polewie czekoladowej

 

Przygotowanie

Około 400 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Masło orzechowe wraz z mascarpone przekładamy do jednej miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) układamy herbatniki. Następnie wykładamy na nie połowę masy budyniowej. Na niej układamy w równych odstępach wafelki i przykrywamy drugą częścią masy budyniowej. Wyrównujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.

Czekoladę połamaną na kostki i mleko podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na ciasto. Kiedy całość będzie całkowicie zimna, ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa budyniowa dobrze zastygła.

Ciasto Specjał Pensjonarki – prosty przysmak bez pieczenia
Ciasto Specjał Pensjonarki – prosty przysmak bez pieczenia

 

Zobacz inne przepisy na ciasta bez pieczenia:

Ciasto Fintifluszka – najprostsze ciasto bez pieczenia z 4 składników

Szarlotka bez pieczenia z masą budyniową

Ciasto Rozpustny Mnich – wyjątkowo pyszny smakołyk bez pieczenia

Słodka Karolinka – ciasto bez pieczenia

Ciasto Kokosek bez pieczenia – przepis na deser a la bounty

Ciasto Specjał Pensjonarki – prosty przysmak bez pieczenia
Ciasto Specjał Pensjonarki – prosty przysmak bez pieczenia
Print Friendly, PDF & Email