Schab duszony z pieczarkami

Przepis na pyszne danie obiadowe ze schabem. Podałam z ryżem.

Składniki:

  • 500 g schabu
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 litra bulionu
  • zioła prowansalske, tymianek
  • sól, pieprz
  • mąka
  • łyżka przecieru pomidorowego

Przygotowanie
Mięso dzielimy na kotlety i rozbijamy lekko tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na oleju z cebulą pokrojoną w piórka. Przekładamy do rondla. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do rondla. Podlewamy bulionem, dodajemy zioła prowansalskie i tymianek. Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut, w razie potrzeby podlewając bulionem. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy.

schab_pieczarki

Print Friendly, PDF & Email