Tagiatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami

Nie jestem entuzjastką suszonych pomidorów, ale w takim wydaniu nawet mi smakowały.

Składniki:

  • pół opakowania makaronu tagliatelle
  • 4-6 suszonych pomidorów
  • 250 g boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g 18% śmietany
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 100 g sera żółtego
  • szczypior do posypania

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy  na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę, czosnek obieramy. Pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do boczku. Podsmażamy jeszcze 3-5 min. Zalewamy całość śmietaną i doprawiamy do smaku. Makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

makaron_pomidor

Print Friendly, PDF & Email