Makaron z boczkiem w sosie brokułowym

Makaron z boczkiem w sosie brokułowym

Makaron z boczkiem w sosie brokułowym z suszonymi pomidorami i czosnkiem to pyszny przepis na szybki, aromatyczny i sycący obiad. Połączenie smaków jest bardzo udane i nigdy się nie znudzi. Jeśli tak jak ja uwielbiacie wszelkiego rodzaju makarony, to danie z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Co prawda jednak jest dość kaloryczne, więc nie polecam go osobom na diecie.

Składniki na makaron z boczkiem w sosie brokułowym (3 porcje):

  • około 300 g makaronu tagliatelle
  • 200 g boczku (gotowany lub surowy)
  • mały brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g śmietany 18%
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • mała cebula
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (może być nawet lekko rozgotowany). Następnie brokuła odcedzamy i blendujemy ze śmietaną i czosnkiem. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Suszone pomidory kroimy w kostkę.

Boczek i cebulę również kroimy w kostkę. Oba składniki podsmażamy na patelni, aż z boczku wytopi się nadmiar tłuszczu i będzie chrupiący. Następnie dodajemy zmiksowanego ze śmietaną brokuła, przyprawy i suszone pomidory. Całość przez kilka minut dusimy na patelni. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron i mieszamy z boczkiem i sosem brokułowym.

Danie podajemy od razu posypane ziarnami słonecznika.

Makaron z boczkiem w sosie brokułowym
Makaron z boczkiem w sosie brokułowym

Zobacz inne przepisy z makaronem tagliatelle:

Makaron Tagliatelle Z Kurczakiem W Serowym Sosie

Makaron Z Kurczakiem W Sosie Śmietanowo-Koperkowym

Makaron Tagliatelle Z Kurczakiem I Warzywami

Tagliatelle Z Boczkiem I Groszkiem W Sosie Śmietanowym

Tagliatelle Z Piersią Kurczaka I Warzywami

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Makaron z boczkiem w sosie brokułowym
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

1 Komentarz

  1. Zajefajnie wygląda i mam nadzieję,że też tak samo smakuje.Pozdrawiam.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: