Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym
Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym to przepis na bardzo smaczne i niezwykle sycące danie obiadowe, które z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Takie pulpety w nietypowej odsłonie, bo zapiekane z puree ziemniaczanym z dodatkiem marchewki i groszku oraz z sosem beszamelowym z pewnością zasmakują całej rodzinie.

 

Składniki na pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym:

Pulpety:

    • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (może też być wieprzowe)
    • kajzerka
    • jajko
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz

 

Puree:

    • 800 g ziemniaków
    • 200 g marchewki
    • 100 g groszku (mrożony lub z puszki)
    • 100 ml śmietany 30%
    • 2 łyżki masła
    • sól

 

Beszamel:

    • łyżka masła
    • łyżka mąki
    • szklanka mleka
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Ziemniaki i marchew gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy blenderem na gładką masę. Gorące ziemniaki wraz z masłem i śmietaną tłuczemy intensywnie przez kilka minut. Do ziemniaków dodajemy marchew i groszek i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.

Przygotowujemy pulpety. Bułkę rwiemy na kawałki, zalewamy 2/3 szklanki wody i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy ją z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i przyprawy. Całość ręką wyrabiamy przez kilka minut na gładką masę. Mięso powinno zacząć lepić się do ręki. Z masy forujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. W puree ziemniaczanym robimy zagłębienia, w których układamy pulpety.

Przygotowujemy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos wylewamy na pulpety. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 35 minut.

 

Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym
Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym

Zobacz inne przepisy na pulpety:

Pulpety zapiekane na ryżu

Pulpety zapiekane z warzywami w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie koperkowo-chrzanowym

Pulpety w białym sosie z warzywami

Pulpety jaglane w sosie pomidorowym

Print Friendly, PDF & Email