Pulpety zapiekane na ryżu

Pulpety zapiekane na ryżu

Pulpety zapiekane na ryżu to pyszne danie obiadowe, które robi się praktycznie samo. Składniki wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego, zapiec i już mamy niezwykle smakowite danie. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz

Ponadto:

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • średniej wielkości marchew
  • 150 g sera żółtego
  • ok. 850-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • kurkuma, pieprz, sól

Przygotowanie

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką masę i formujemy pulpeciki.

Ryż mieszamy ze starą na tarce marchewką i wsypujemy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na ryżu układamy pulpeciki.
Do miski wlewamy bulion, dodajemy musztardę, kurkumę, sól i pieprz. Całość mieszamy i ostrożnie wlewamy do ryżu z pulpetami.

Przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około godzinę, następnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 15 minut.

Pulpety zapiekane na ryżu
Pulpety zapiekane na ryżu

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: