Pulpety zapiekane na ryżu

Pulpety zapiekane na ryżu
Pulpety zapiekane na ryżu

Pulpety zapiekane na ryżu to pyszne danie obiadowe, które robi się praktycznie samo. Składniki wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego, zapiec i już mamy niezwykle smakowite danie. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy.

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz

Ponadto:

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • średniej wielkości marchew
  • 150 g sera żółtego
  • ok. 850-900 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżeczki musztardy
  • kurkuma, pieprz, sól

Przygotowanie

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bułką tartą, natką pietruszki i przyprawami. Całość wyrabiamy na gładką masę i formujemy pulpeciki.

Ryż mieszamy ze starą na tarce marchewką i wsypujemy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na ryżu układamy pulpeciki.
Do miski wlewamy bulion, dodajemy musztardę, kurkumę, sól i pieprz. Całość mieszamy i ostrożnie wlewamy do ryżu z pulpetami.

Przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około godzinę, następnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 15 minut.

Pulpety zapiekane na ryżu
Pulpety zapiekane na ryżu
Print Friendly, PDF & Email