Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą

Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą
Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą

Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na filety rybne z piekarnika. Danie świetnie sprawdzi się na pyszny i zdrowy obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Ryba w tym wydaniu jest aromatyczna i soczysta, a do tego stosunkowo niskokaloryczna i lekka.

 

Składniki na ryba pieczoną ze szpinakiem i mozzarellą (2 porcje):

  • około 400 g filetów z ulubionej ryby (dałam dorsza)
  • 250 g świeżego szpinaku
  • średniej wielkości cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 g sera mozzarella
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jeśli mamy mrożone filety rybne, rozmrażamy je najpierw całkowicie i osuszamy. Mniejsze filety przekrawamy na pół, większe dzielimy na 3 porcje. Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie na patelni z rozgrzaną łyżką masła podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Całość przyprawiamy i dusimy około 3-4 minuty.

Filety rybne przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich układamy po łyżce szpinaku. Wierzch posypujemy startym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.

 

Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą
Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą

 

Zobacz inne przepisy na rybę z piekarnika na obiad:

Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą

Zapiekanka z rybą, ziemniakami i brokułem

Ryba pieczona w piekarniku – prosty przepis na zdrowy i pyszny obiad

Ryba zapiekana z warzywami

Ryba w warzywach zapiekana z ziołowym pesto