Ryba pieczona ze szpinakiem i mozzarellą to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na filety rybne z piekarnika. Danie świetnie sprawdzi się na pyszny i zdrowy obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Ryba w tym wydaniu jest aromatyczna i soczysta, a do tego stosunkowo niskokaloryczna i lekka.
Składniki na ryba pieczoną ze szpinakiem i mozzarellą (2 porcje):
- około 400 g filetów z ulubionej ryby (dałam dorsza)
- 250 g świeżego szpinaku
- średniej wielkości cebula
- ząbek czosnku
- 100 g sera mozzarella
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Jeśli mamy mrożone filety rybne, rozmrażamy je najpierw całkowicie i osuszamy. Mniejsze filety przekrawamy na pół, większe dzielimy na 3 porcje. Każdy kawałek obsypujemy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie na patelni z rozgrzaną łyżką masła podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Całość przyprawiamy i dusimy około 3-4 minuty.
Filety rybne przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich układamy po łyżce szpinaku. Wierzch posypujemy startym serem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut.
Zostaw odpowiedź