Ryba zapiekana z pomidorami i mozzarellą to pyszny pomysł na szybki bezmięsny obiad. Ryba jest aromatyczna, smaczna i zdrowa, idealnie komponuje się w frytkami pieczonymi w piekarniku i surówką ze świeżych warzyw. Jeśli znudziła wam się tradycyjnie smażona ryba w panierce, ten przepis jest dla was w sam raz!
Składniki na rybę zapiekaną z pomidorami i mozzarellą:
- 2 większe filety rybne (dałam z dorsza)
- por
- 2 małe pomidory (albo jeden większy)
- 2 kulki sera mozzarella
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Rybę spryskujemy sokiem z cytryny i posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Pora kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry. Filety rybne przekrawamy wszerz na pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na każdym filecie układamy podsmażonego pora, następnie plastry pomidorów i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 minut.

Zostaw odpowiedź