Sałatka z ryżem idealnie sprawdzi się zarówno na grillu, jak i przy świątecznym stole.
Składniki:
- torebka ryżu parboiled
- brokuł (dałam mrożony)
- czerwona cebula
- 4 jajka
- 150 g wędzonego sera
- puszka kukurydzy
- 3 ogórki konserwowe
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- łyżeczka musztardy
- 2 spore ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła gotujemy w posolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nierozpadający się. Jajka gotujemy na twardo. Składniki studzimy.
W tym czasie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i odstawiamy do lodówki.
Ostudzonego brokuła dzielimy na drobne różyczki. Jajka, ser i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, polewamy sosem i mieszamy dokładnie.
Uwielbiam takie sałatki! Pycha sos.