Pyszna sałatka z ryżem, brokułem i sosem czosnkowym

Sałatka z ryżem
Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem idealnie sprawdzi się zarówno na grillu, jak i przy świątecznym stole.


Składniki:

    • torebka ryżu parboiled
    • brokuł (dałam mrożony)
    • czerwona cebula
    • 4 jajka
    • 150 g wędzonego sera
    • puszka kukurydzy
    • 3 ogórki konserwowe

Sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • 2 spore ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Brokuła gotujemy w posolonej wodzie, aż będzie miękki, ale nierozpadający się. Jajka gotujemy na twardo. Składniki studzimy.
W tym czasie składniki na sos mieszamy ze sobą (czosnek przeciskamy przez praskę) i odstawiamy do lodówki.
Ostudzonego brokuła dzielimy na drobne różyczki. Jajka, ser i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, polewamy sosem i mieszamy dokładnie.