Kotlety mielone z ziemniakami i kapusta zasmażana

kotlety mielone

Kotlety mielone z ziemniakami to przepis, który odkryłam stosunkowo niedawno. Kotlety te są smaczne, delikatne i chrupiące, a do tego tanie w przygotowaniu. To świetny sposób na urozmaicenie codziennego menu i pyszna alternatywa dla tradycyjnego mielonego. Jest to zarazem dobry sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostają z poprzedniego dnia.

Podałam je z tradycyjną i prostą w przygotowaniu zasmażaną kapustą kiszoną. Kapustę miałam domowej roboty, więc była pyszna. Trzeba zwrócić uwagę, aby kapusta była dobrej jakości. Uważajcie również, aby nie kupić kapusty kwaszonej zalanej octem i z dodatkiem konserwantów, gdyż taka występuje najczęściej w marketach. Najlepiej podejść na małego osiedlowego warzywniaka, z doświadczenia wiem, że tam częściej można znaleźć dobrą kapustę kiszoną.

Propozycja podania może być zupełnie inna, gdyż takie kotlety pasują do wszystkiego 😉

Składniki na kotlety mielone:

  • 3 duże ziemniaki
  • ok 400 g mięsa mielonego (dałam mieloną łopatkę wieprzową)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz
  • bułka tarta

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (można wykorzystać ziemniaki pozostałe z wczorajszego obiadu). Przepuszczamy je przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Ziemniaki mieszamy z mięsem mielonym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i jajkami. Dodajmy przyprawy do smaku i mieszamy ma jednolitą masę. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety mielone smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odstawiamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Składniki na kapustę zasmażaną:

  • ok 500 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • pieprz

Przygotowanie

Kapustę płuczemy w zimnej wodzie jeśli jest zbyt kwaśna. Odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy kapustę kiszoną i smażymy od czasu do czasu mieszając około pół godziny, aż kapusta straci swój kolor i nabierze lekko brązowego odcienia. Przyprawiamy pieprzem do smaku.

kotlety mielone
kotlety mielone

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: