Lasagne z mięsem mielonym

Mój przepis na lasagne 🙂 Jedno z naszych ulubionych dań.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • sos neapolitański z torebki
  • makaron lazania
  • 400 g sera żółtego
  • 300 g pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła

Przygotowanie
Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pieczarki i dusimy, aż puszczą wodę. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy. Gdy mięso się już zarumieni dodajemy pomidory z puszki (ja najpierw je miksuję). Dusimy pod przykryciem około 10 minut. Do farszu dodajemy kukurydzę i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce. Sos przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno:
– warstwa sosu neapolitańskiego
– warstwa makaronu
– warstwa farszu mięsnego
– warstwa sera żółtego
– warstwa makaronu
Powtarzamy do wykończenia składników. Na końcu powinien znaleźć się ser żółty. Pieczemy w piekarniku ok 50 min w temp 180 stopni.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: