Pizza z mozzarellą, bazylią i pomidorami

Przepyszna i lekkostrawana pizza ze świeżymi pomidorami, bazylią i mozzarellą.

Składniki na ciasto (2 pizze o średnicy 31cm lub jedna duża):
  • 400g mąki
  • 40g drożdży
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • woda
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz, oregano, tymianek
Składniki na pizzę:
  • 200g mozzarelli
  • 4 nieduże pomidory lub 8 pomidorków koktajlowych
  • 15-17 listków świeżej bazylii
  • suszone przyprawy (bazylia, oregano, tymianek) lub przyprawa do kuchni włoskiej
 Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki świeżych posiekanych ziół
  • sól, pieprz
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozdrobnić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczyptą soli. Dodać trzy łyżki mąki, dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, 1/4 szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek przygotowanego wcześniej ciasta. Zagnieść dokładnie na jednolitą masę. Uformować dwie kule i odstawić na godzinę do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkować na okrągły placek o grubości ok. 2-3 mm i ponakuwać je widelcem.

Przygotowanie sosu pomidorowego:
Pastę pomidorową wymieszać z wodą, dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Mocno doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać drobno posiekane zioła. Odstawić na około 10-15 minut.

Przygotowanie składników na pizzę:
Na cieście rozprowadzić wcześniej przygotowany sos pomidorowy. Oba placki posypać pokrojonymi w plasterki pomidorkami oraz serem mozzarella. Na wierzchu posypać listkami bazyli i suszonymi ziołami. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Print Friendly, PDF & Email