Pierniczki toruńskie – mięciutkie od razu po upieczeniu

Pierniczki toruńskie – mięciutkie od razu po upieczeniu
Pierniczki toruńskie – mięciutkie od razu po upieczeniu

Pierniczki toruńskie to pyszne, bardzo aromatyczne ciasteczka świąteczne, które są puszyste i mięciutkie od razu po upieczeniu, więc można je przygotować na ostatnią chwilę. Jeśli przygotujecie je wcześniej przed świętami, to raczej nie dotrwają do Bożego Narodzenia, gdyż kuszą swoim korzennym zapachem już z daleka.

Ciasto na pierniki jest bezproblemowe do przygotowania, łatwo się zagniata, wałkuje i wykrawa. Pierniczki po upieczeniu oblać polewą czekoladową, ale równie dobrze możecie je przyozdobić lukrem, bądź zostawić bez żadnych dodatków.

 

Składniki na pierniczki toruńskie (około 50 sztuk):

  • 350 g mąki pszennej typ 500 (2 i 2/3 szklanki)
  • 150 g mąki żytniej (1 i 1/3 szklanki)
  • 120 g miodu np. lipowego (5 łyżek)
  • 120 g cukru (nieco ponad pół szklanki)
  • 50 g masła (2 łyżki)
  • około 80 ml wody
  • 8 g drożdży suchych
  • jajko rozmiar L
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka kakao
  • około 25 g przyprawy korzennej (zrobiona własnoręcznie lub gotowa ze sklepu)

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka masła
  • około 1/3 szklanki mleka

 

Przepis na przyprawę korzenną

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka goździków
  • 1 gwiazdka anyżu (albo pół łyżeczki nasion anyżu)
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Nierozdrobnione przyprawy mielimy w młynku, następnie wszystkie mieszamy ze sobą.

 

Przygotowanie

Do rondelka lub małego garnka wsyp cukier, kakao, dodaj wodę i masło. Całość podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Po zdjęciu z ognia, dodaj miód i przyprawę korzenną. Mieszanką odstaw do wystudzenia.
W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąk, sodę i drożdże. Następnie wbij jajko i wlej przestudzoną mieszankę miodową. Rękami albo za pomocą robota z hakiem wyrób gładkie i jednolite ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 45 minut.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na stolicy delikatnie oprószonej mąką na cienki placek o grubości do 0,5 cm. Z ciasta wykrawaj dowolne kształty. Ciastka odstaw na bok, a ciasto, które pozostało zagnieć jeszcze raz, rozwałkuj i znowu wykrawaj pierniczki. Rób tak do momentu, aż ciasto się skończy.

Pierniki przełóż na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj je w niewielkich odstępach. Blachę włóż do piekarnika nagrzanego do 170 C i piecz przez 8 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu blachę wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka przełóż czekoladę, masło i mleko. Składniki podgrzewaj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, lejąca się masa. Gorącą polewą smaruj pierniczki.

Pierniczki toruńskie – mięciutkie od razu po upieczeniu
Pierniczki toruńskie – mięciutkie od razu po upieczeniu

 

Zobacz inne przepisy na świąteczne desery:

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Najlepszy piernik błyskawiczny

Makowiec na biszkopcie

Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach

Błyskawiczne ciasteczka serowe – w sam raz do kawy

Print Friendly, PDF & Email