Ciasto piernikowe “Kopernik” z kremem orzechowym i polewą czekoladową

Ciasto piernikowe "Kopernik" z kremem orzechowym i polewą czekoladową
Ciasto piernikowe "Kopernik" z kremem orzechowym i polewą czekoladową

Ciasto piernikowe “Kopernik” to wypiek, który idealnie sprawdzi się na święta czy inne okazje w okołogrudniowym czasie. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste, a do jego przygotowania nie potrzeba miodu. Do tego pyszny krem z kawałkami orzechów, powidła śliwkowe i polewa czekoladowa na wierzchu. Całość tworzy pyszne, domowe ciasto, które podbije kubki smakowe domowników i gości.

Jak na ciasta z kremem, „Kopernik” nie jest szczególnie trudny, ani skomplikowany do zrobienia, warto więc się pokusić, żeby go przygotować.

 

Składniki na ciasto piernikowe “Kopernik”:

Piernik (blaszka 28×23 cm):

  • 3 jajka
  • 160 g cukru (szklanka)
  • 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
  • 300 ml oleju (szklanka)
  • 300 ml śmietany 18% (szklanka)
  • łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • 150 g powideł śliwkowych

 

Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • łyżka masła
  • około 70 ml mleka

 

Krem orzechowy:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru (4 łyżki)
  • 2 łyżki cappuccino (można pominąć)
  • 200 g masła
  • 250 g mascarpone

 

Dodatkowo:

około 3 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie

Piernik

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie, cały czas ubijając, wsyp powoli mąkę. Po chwili wlej olej, dodaj śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksuj, do połączenia się składników.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 C. Piecz przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej.

Wystudzony piernik wyjmij z blaszki i przekrój na dwa równe blaty.

Krem orzechowy

Orzechy włoskie zmiel blenderem lub utłucz tłuczkiem do mięsa na małe kawałki. W rondelku podgrzej mleko z cukrem i cappuccino. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj mielone orzechy. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.

Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieraj mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodawaj po kilka łyżek wystudzonych orzechów na zmianę z mascarpone, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.

Polewa czekoladowa

W rondelku podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, czekoladę, masło i mleko, aż się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.

Złożenie ciasta

Spodni blat piernika wysmaruj konfiturą śliwkową. Na to wyłóż krem czekoladowy i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Krem nakryj drugim blatem piernika. Na wierzchu wylej polewę czekoladową i wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny.

 

Ciasto piernikowe "Kopernik" z kremem orzechowym i polewą czekoladową
Ciasto piernikowe “Kopernik” z kremem orzechowym i polewą czekoladową

 

Zobacz inne przepisy na ciasta idealne na święta:

Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach

Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną

Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki

Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas

Gwiazda drożdżowa z makiem