Ciasto piernikowe “Kopernik” to wypiek, który idealnie sprawdzi się na święta czy inne okazje w okołogrudniowym czasie. Ciasto wychodzi miękkie i puszyste, a do jego przygotowania nie potrzeba miodu. Do tego pyszny krem z kawałkami orzechów, powidła śliwkowe i polewa czekoladowa na wierzchu. Całość tworzy pyszne, domowe ciasto, które podbije kubki smakowe domowników i gości.
Jak na ciasta z kremem, „Kopernik” nie jest szczególnie trudny, ani skomplikowany do zrobienia, warto więc się pokusić, żeby go przygotować.
Składniki na ciasto piernikowe “Kopernik”:
Piernik (blaszka 28×23 cm):
- 3 jajka
- 160 g cukru (szklanka)
- 300 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 300 ml oleju (szklanka)
- 300 ml śmietany 18% (szklanka)
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki kakao
- opakowanie przyprawy do piernika
- 150 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady gorzkiej
- łyżka masła
- około 70 ml mleka
Krem orzechowy:
- 100 g orzechów włoskich
- 100 ml mleka
- 50 g cukru (4 łyżki)
- 2 łyżki cappuccino (można pominąć)
- 200 g masła
- 250 g mascarpone
Dodatkowo:
około 3 łyżki powideł śliwkowych
Przygotowanie
Piernik
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i śmietanę wyjmij wcześniej z lodówki. Mąkę przesiej przez sito i wymieszaj z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę za pomocą robota kuchennego. Następnie, cały czas ubijając, wsyp powoli mąkę. Po chwili wlej olej, dodaj śmietanę i dżem. Całość jeszcze chwilę miksuj, do połączenia się składników.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 170 C. Piecz przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Wystudzony piernik wyjmij z blaszki i przekrój na dwa równe blaty.
Krem orzechowy
Orzechy włoskie zmiel blenderem lub utłucz tłuczkiem do mięsa na małe kawałki. W rondelku podgrzej mleko z cukrem i cappuccino. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i dodaj mielone orzechy. Całość gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, przez około 10 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia.
Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieraj mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodawaj po kilka łyżek wystudzonych orzechów na zmianę z mascarpone, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Polewa czekoladowa
W rondelku podgrzewaj, co jakiś czas mieszając, czekoladę, masło i mleko, aż się rozpuszczą i powstanie jednolita masa.
Złożenie ciasta
Spodni blat piernika wysmaruj konfiturą śliwkową. Na to wyłóż krem czekoladowy i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Krem nakryj drugim blatem piernika. Na wierzchu wylej polewę czekoladową i wyrównaj. Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Zobacz inne przepisy na ciasta idealne na święta:
Miodownik z kremem mlecznym – mięciutki, rozpływający się w ustach
Ciasto Pelagia – makowy biszkopt z kremem i bitą śmietaną
Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki
Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas
Gwiazda drożdżowa z makiem
Zostaw odpowiedź