Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas

Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas
Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas

Ciasto Świąteczny Przysmak jest nie tylko bardzo efektowne i pięknie prezentujące się na stole, ale również bardzo pyszne, bogate w smaki i aromaty kojarzące się ze Świętami Bożego Narodzenia. Składa się z dwóch biszkoptów: kakaowego i makowego, kremu piernikowego, czekoladowej polewy i pierniczków dla dekoracji. Całość tworzy wyjątkowo udaną kompozycję i ciężko się powstrzymać przed wzięciem kolejnego kawałka. Ciasto wbrew pozorom nie jest tak skomplikowane jakby mogło się wydawać. Wystarczy upiec dwa biszkopty, przygotować krem i wszystko złożyć w całość.

 

Składniki na ciasto Świąteczny Przysmak:

Biszkopt kakaowy:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

 

Biszkopt makowy

  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niecałe pół szklanki)
  • 50 g cukru (1/4 szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki suchego maku

 

Krem piernikowy:

  • 1 litr mleka 2%
  • 200 g masła
  • 100 g cukru (3/4 szklanki)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 45 g każdy)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka przyprawy do piernika

 

Poncz:

  • 100 ml likieru kawowego (można zastąpić zaparzoną kawą)
  • 100 ml wody

 

Dodatkowo:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 200 g pierników w czekoladzie

 

Przygotowanie

Biszkopty

Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu kakaowego. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Następnie analogicznie przygotowujemy biszkopt makowy, tylko zamiast kakao, mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia suchy mak. Ciasto pieczemy przez około 16 minut w 180 C i odstawiamy do wystudzenia.

Krem piernikowy

750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 250 ml mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i przyprawę do piernika. Mieszankę wlewamy powoli do wrzącego mleka i mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Kiedy masa zgęstnieje, garnek zdejmujemy z ognia, budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło przekładamy do miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy.

Składanie ciasta

Blaty kakaowego biszkoptu nasączamy kawowym ponczem. Na spodnim blacie rozsmarowujemy połowę kremu piernikowego. Nakrywamy makowym biszkoptem, na którym rozsmarowujemy resztę kremu. Układamy wierzchni blat kakaowego biszkoptu.

W rondelku rozpuszczamy czekoladę z 5-6 łyżami wody. Polewę wylewamy na biszkopt i rozsmarowujemy po całej powierzchni. Na niej w równych odstępach układamy pierniczki. Kiedy polewa wystygnie, ciasto odkładamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas
Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas

 

Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta:

Ciasto Specjał Mikołajowej – biszkopt z makiem i śliwkami w czekoladzie

Makowiec na biszkopcie

Ciasto Przynęta Brzyduli – piernikowy biszkopt z masą grysikową

Najlepszy piernik błyskawiczny

Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis

 

Print Friendly, PDF & Email