Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii

Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii
Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii

Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii to pyszne danie pełne warzyw, które można podać na lekki letni obiad. Jest bardzo proste i dość szybkie w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba, choć można podać również z ryżem. Jeśli chcecie mieć obiad na dwa dni, to zróbcie większa porcję, po odgrzaniu jest równie smaczne.

Leczo to jedna z moich ulubionych potraw, które przygotowuję zwłaszcza latem, dlatego wiele jego wariacji można znaleźć na blogu. Nieważne jakie warzywa do niego włożyć – zawsze jest pyszne.

 

Składniki na leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii (4 porcje):

  • 500 g żółtej fasoli szparagowej
  • 2 papryki czerwone
  • średniej wielkości cukinia
  • 250 g cienkiej kiełbasy (można pominąć)
  • cebula
  • 2 szklanki passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra 

Przygotowanie

Każdej fasolce obcinamy oba końce i przekrawamy ją na pół, a większe na trzy części. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski, kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na niej przez chwilę cebulę, a następnie dodajemy kiełbasę. Smażymy do uzyskania złotego koloru.

Paprykę przekładamy do garnka i zalewamy passatą pomidorową. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę i całość dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.

Do papryki z cukinią dodajemy ugotowaną fasolkę, kiełbasę z cebulą i przyprawy. Całość mieszamy i gotujemy już bez przykrycia około 8-10 minut.

Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii
Leczo z fasolki szparagowej, papryki i cukinii

 

Zobacz inne przepisy na leczo:

Prawdziwie węgierskie leczo bez cukinii – proste danie z 4 składników

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Leczo z cukinią – najprostszy przepis

Dietetyczne leczo pieczone w piekarniku (296 kcal)

Leczo z cukinii, bakłażana i papryki

Print Friendly, PDF & Email