Tostowe koszyczki – imprezowe

Przepis na nietypowo zdobione tosty, do których zrobienia potrzebujemy formy do muffinek. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę.

Składniki:

  • 12 kromek chleba tostowego

  • 150 g dobrej wędliny, szynki czy kiełbasy

  • 4-5 pieczarek

  • mała cebulka

  • 150 g sera żółtego

  • garść oliwek

  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Przygotowanie
Wędlinę, pieczarki cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na farsz (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą i pieprzem.
Skórkę z chleba tostowego odcinamy. Wszystkie tosty rozwałkowujemy. Formę do muffinów lekko natłuszczamy i delikatnie wykładamy do nich kromki chleba. Do każdego koszyczka nakładamy farsz. Posypujemy serem żółtym i papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w temp 200 C.

tosty-rozyczki

Print Friendly, PDF & Email