Klopsiki w sosie pietruszkowym

Klopsiki w sosie pietruszkowym
Klopsiki w sosie pietruszkowym

Klopsiki w sosie pietruszkowym to przepis na pyszny i szybki domowy obiad, którego wykonanie zajmie około pół godziny. Jeśli szukacie jakiegoś przepisu na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego, ten pomysł z pewnością przypadnie wam do gustu. Klopsiki podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Kasza, makaron czy ryż też do nich pasują.

 

Składniki na klopsiki w sosie pietruszkowym (3-4 porcje):

    • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe czy wołowe też może być)
    • 2 ząbki czosnku
    • jajko
    • 4 łyżki bułki tartej
    • około 1/4 szklanki mleka
    • sól, pieprz

Sos:

    • szklanka bulionu drobiowego
    • 200 ml śmietany 30%
    • pęczek natki pietruszki
    • łyżka mąki (pszenna lub owsiana)
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Do mięsa mielonego dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, bułkę w mleku i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie ręką, aż powstanie jednolita masa. Z masy formujemy klopsy wielkości mandarynki. Obsmażamy je na rozgrzanym oleju z obu stron przez jakieś 2 minuty. Następnie na patelnię wlewamy bulion i dusimy pulpety po około 5 minut z każdej strony. Po tym czasie wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.

Klopsiki w sosie pietruszkowym
Klopsiki w sosie pietruszkowym

 

Zobacz inne przepisy na szybki domowy obiad:

Kurczak w sosie z porem i koperkiem – przepis na szybki obiad

Jajka z sosie chrzanowym – przepis na szybki i tani obiad

Skrzydełka na ryżu – szybki i prosty przepis na obiad

Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis

Roladki z mięsa mielonego w sosie

Print Friendly, PDF & Email