Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami – do obiadu lub na grilla

Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami – do obiadu lub na grilla
Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami – do obiadu lub na grilla

Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami to lekka, zdrowa i kolorowa sałatka idealna jako dodatek do obiadu, do pieczonych czy grillowanych mięs lub jako samodzielny posiłek, który można podać z grzankami. Jest szybka do zrobienia, smaczna i bogata w witaminy (C, kwas foliowy) oraz mikroelementy (żelazo, potas).

 

Składniki na sałatkę z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami:

    • 300 g brukselki (świeża lub mrożona)
    • 250 pomidorków koktajlowych
    • 100 g roszponki
    • pęczek rzodkiewek
    • mała czerwona cebula
    • gruszka
    • 3 łyżki oleju lnianego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Brukselkę gotujemy na parze do miękkości. Odstawiamy do przestygnięcia, większe kapustki przekrawamy na pół. Rzodkiewki i gruszkę kroimy w niezbyt drobną kostkę, cebulę w piórka. Roszpunkę i pomidory myjemy i osuszamy. Olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny i przyprawami. Wszystkie warzywa przekładamy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Polewamy olejem z sokiem z cytryny. Sałatkę można podawać od razu po przygotowaniu.

 

Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami – do obiadu lub na grilla
Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami – do obiadu lub na grilla

 

Zobacz inne przepisy na lekkie sałatki:

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Sałatka z kapustą pekińską i kurczakiem

Sałatka z rukolą, niebieskim serem i pistacjami

Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal)

Sałatka z rukolą i mozzarellą

Sałatka z brokułami i sosem winegret

 

Print Friendly, PDF & Email