Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym z dodatkiem sera camembert to przepis na bardzo smaczny, wykwintny obiad gotowy w kilka chwil. Kurczaka podałam z makaronem, który się świetnie komponuje z całą potrawą. Danie jest wyraziste w smaku, aromatyczne i wyjątkowo pyszne.

Składniki na kurczaka ze szpinakiem w sosie śmietanowym (dwie duże porcje):

  • duża pierś z kurczaka (albo dwie, wg potrzeb)
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • ser camembert
  • przyprawy: suszone pomidory, sól, pieprz

 

Przygotowanie

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błon i kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Oprószamy solą i pieprzem. Pierś podsmażamy na oleju z obu stron.

2. Następnie dodajemy szpinak i dusimy pod przykryciem około 5 minut, aż szpinak zwiotczeje. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i sok z cytryny. Po kolejnych 3-4 minutach wlewamy śmietanę, a także dodajmy przyprawy.

3. Całość dusimy do momentu, aż sos zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość (około 10-15 minut). Na koniec do potrawy dokładamy kawałki sera camembert, a patelnię zdejmujemy z ognia.

 

Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym

 

Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym

Zobaczy inne przepisy ze szpinakiem:

Zapiekanka Spaghetti Ze Szpinakiem I Mięsem Mielonym

Makaron Ze Szpinakiem I Łososiem

Rolada Szpinakowa Z Tuńczykiem

Szpinakowe Fit Placuszki (154 Kcal)

Ziemniaczane Kluski Ze Szpinakiem

Pierogi Z Pieca Ze Szpinakiem I Ricottą

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: