Sałatka z tuńczykiem i serem wędzonym

Właściwie to miała być zupełnie inna sałatka – z ryżem i czerwoną papryką. Po risotto na obiad stwierdziłam jednak, że nie mam ochoty na ryż w sałatce i pozamieniałam składniki. Jak dla mnie wyszło smaczniej niż planowałam.

Składniki:

  • 5 jajek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
  • puszka kukurydzy
  • cebula czerwona
  • 150 g wędzonego sera żółtego
  • kilka kawałków papryki konserwowej
  • puszka ciecierzycy
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Kukurydzę, tuńczyka i ciecierzycę osączamy. Tuńczyka rozdrabniamy widelcem. Ser, jajka, paprykę  i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem. Przed podaniem schładzamy.

salatka_tunczyk_ser

Print Friendly, PDF & Email