Schab w marchewkowym sosie

Schab duszony w marchewkowym sosie to proste i łatwe danie na obiad. Jedynie może nieco czasochłonne, bo schab potrzebuje trochę czasu żeby zmięknąć. Szczerze mówiąc, nie spodziewałam się, że połączenie schabu i marchewki będzie takie smaczne.

Składniki:

  • ok 500 g schabu
  • 2 ząbki czosnku
  • marchew (jedna duża lub dwie średnie)
  • łyżka cebuli suszonej
  • ok 0,5 l bulionu mięsnego
  • lubczyk, majeranek
  • sól, pieprz
  • papryka ostra
  • czubata łyżka mąki
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Przygotowanie
Mięso kroimy w plastry, lekko rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę i smażymy schabowe z obu stron. Marchewkę ścieramy na grubej tarce. Dodajemy ją do mięsa z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Zalewamy bulionem. Dusimy mięso pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 50-60 minut. Pod koniec duszenia dodajemy lubczyk, majeranek, cebulę suszoną. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Na koniec schab wyjmujemy z garnka, a pozostały sos zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą.

 

schab_marchew

Print Friendly, PDF & Email