Kurczak w sosie koperkowym

Przepis na piersi z kurczaka zapiekane z sosem śmietanowo-koperkowym. Danie przez zapieczeniem można posypać startym serem żółtym, też będzie smacznie. Podałam z ryżem i surówką z kiszonych ogórków.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ok 200 ml śmietany 30%
  • pęczek koperku
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • oregano
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz, pieprz cayenne

Przygotowanie
Mięso dzielimy na porcje i lekko rozbijamy. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i jeszcze chwilę smażymy. Mięso i cebulę przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do śmietany dodajemy posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oregano. Takim sosem zalewamy mięso. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200st.

kurczak_koperek

Print Friendly, PDF & Email