Sałatka z brukselki – idealna do obiadu lub na lekką kolację

Sałatka z brukselki – idealna do obiadu lub na lekką kolację
Sałatka z brukselki – idealna do obiadu lub na lekką kolację

Sałatka z brukselki to pyszne danie, zdrowe i lekkie danie, które można podać na fit posiłek np. na kolację czy drugie śniadanie. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do drugiego dania składającego się z mięsa i ziemniaków. Jeśli nie macie świeżej brukselki, mrożona również się sprawdzi.

Jak przygotować sałatkę z brukselki?

Jest to bardzo proste wystarczy ugotować brukselkę na półtwardo na parze lub w osolonej wodzie, a kiedy będzie stygła, pokroić pomidory i cebulę oraz wymieszać składniki na sos. Pozostaje połączyć wszystkie składniki ze sobą i gotowe.

 

Składniki na sałatkę z brukselki:

  • 500 g brukselki
  • 3 duże pomidory lub 500 g koktajlowych
  • mała cebula
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i gotujemy na parze na półtwardo. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, przekrawamy na pół.

Pomidory kroimy w ósemki, jeśli mamy koktajlowe to przekrawamy je na pół. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bazylię drobno siekamy. Oliwę mieszamy z miodem, sokiem z cytryny i przyprawami.

Brukselkę przekładamy do miski, dodajemy pomidory, cebulę, bazylię i sos. Całość mieszamy dokładnie.

Sałatka z brukselki – idealna do obiadu lub na lekką kolację
Sałatka z brukselki – idealna do obiadu lub na lekką kolację

Zobacz przepisy na inne potrawy z brukselką w roli głównej:

Danie jednogarnkowe z kiełbasą i brukselką

Zapiekanka z ziemniakami i brukselką

Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Sałatka z brukselką, pomidorami i rzodkiewkami – do obiadu lub na grilla

Brukselka zapiekana z ziemniakami

Print Friendly, PDF & Email