Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym – prosto i pysznie

Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym
Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym

Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym to proste danie, które przypomina mi smak dzieciństwa. Mięciutkie w środku ziemniaki z chrupiącą i aromatyczną skórką podane ze śmietaną w towarzystwie koperku, jako dziecko mogłam jeść codziennie i nigdy mi się nie nudziły. Potrawa może stanowić samodzielny posiłek, albo można ją podać na obiad w towarzystwie np. jajka sadzonego i ulubionej surówki.

 

Składniki na pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym:

  • około 800 g ziemniaków (w sezonie mogą być młode)
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy
  • papryka w proszku, rozmaryn, tymianek

 

Sos śmietanowy:

  • szklanka śmietany 12%
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i myjemy. Małe pozostawiamy w całości, większe przekrawamy na pół, albo na cztery części. Ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i cukru na półtwardo. Odcedzamy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie oprószamy papryką i ziołami oraz skrapiamy oliwą. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby jak najmniej stykały się ze sobą. Pieczemy w temperaturze 180 C przez około 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos śmietanowy. Koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Śmietanę, sok z cytryny, koperek, czosnek i przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą.

Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym
Pieczone ziemniaki z sosem śmietanowym

 

Zobacz inne przepisy na proste dania z ziemniaków:

Prosta Zapiekanka Z Ziemniaków

Pieczone Ziemniaki Z Twarogiem

Młode Ziemniaki Zapiekane Z Boczkiem

Kiełbasa Zapiekana Na Puree Ziemniaczanym

Młode Ziemniaki Z Lubczykiem

Młode Ziemniaki Ze Śmietaną I Ogórkiem

Print Friendly, PDF & Email