Musaka (Moussaka) – grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Musaka (Moussaka) grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym
Musaka (Moussaka) grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

Musaka (Moussaka) czyli zapiekanka z bakłażanem, mięsem mielonym i sosem pomidorowym, a wszystko to otulone aksamitnym sosem beszamelowym to danie kuchni greckiej. Oczywiście istnieje wiele jej wersji i modyfikacji. Zamiast mięsa wołowego można użyć jagnięciny, nie jest też konieczne dodawanie sera żółtego czy ziemniaków. Danie jest troszkę pracochłonne, ale z podanych składników wychodzi bardzo duża porcja, która może posłużyć jako obiad na dwa dni. Zresztą jej smak wynagrodzi wszelki trud, gdyż jest to jedna z lepszych zapiekanek mięsnych jakie jadłam.

 

Składniki na musakę (moussakę):

    • 3 bakłażany
    • 0,5 kg ziemniaków (można pominąć i dać więcej bakłażanów)
    • 4 łyżki oleju

 

Sos mięsny:

    • 500 g mielonej wołowiny
    • 2 czerwone cebule
    • 2 ząbki czosnku
    • 500 ml passaty pomidorowej (lub pomidorów z puszki)
    • 2 łyżki przecieru pomidorowego
    • łyżeczka cukru
    • kieliszek czerwonego wina wytrawnego
    • duża szczypta cynamonu
    • sól, pieprz

 

Sos beszamelowy:

    • 2 szklanki mleka (około 450 ml)
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • szczypta gałki muszkatołowej, sól
    • 100 g twardego sera żółtego

 

Przygotowanie

Bakłażany kroimy w plastry grubości około 1 cm i obsypujemy solą. Przekładamy je na durszlak i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie płuczemy dokładnie z soli i obsuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 15 minut.

Jeśli do moussaki dodajemy ziemniaki, to postępujemy podobnie jak z bakłażanami: obieramy je i kroimy w plastry grubości około 1 cm. Skrapiamy olejem, układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez 35 minut.

Przygotowujemy sos mięsny. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż zmięknie i dodajemy mięso mielone. Kiedy mięso zacznie się rumienić dodajemy przecier pomidorowy i czosnek. Smażymy jeszcze około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wlewamy wino i dusimy, aż większość płynu odparuje. Na koniec dodajemy passatę pomidorową, cukier, cynamon oraz sól i pieprz. Całość dusimy jeszcze około 20 minut na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Przygotowujemy sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.

Czas na złożenie zapiekanki. Dno dużego naczynia do zapiekania smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Układamy 1/3 ziemniaków i 1/3 bakłażana. Następnie wlewamy połowę sosu mięsnego i rozsmarowujemy. Znowu układamy ziemniaki, bakłażana i kolejną porcję sosu. Na koniec wykładamy ostatnią warstwę ziemniaków i bakłażanów. Całość polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem żółtym.

Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 40 minut bez przykrycia, aż wierzch zacznie się robić jasnobrązowy. Po wyjęciu z piekarnika czekamy około 20 minut, aż zaczniemy ją kroić, aby można było podać w miarę spójne kawałki.

Musaka (Moussaka) grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym
Musaka (Moussaka) grecka zapiekanka z bakłażanem i mięsem mielonym

 

Zobacz inne przepisy na zapiekanki z mięsem mielonym:

Zapiekanka gołąbkowa – gołąbki jak lazania

Zapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym

Zapiekanka spaghetti ze szpinakiem i mięsem mielonym

Zapiekanka meksykańska z makaronem i mięsem mielonym

Zapiekanka z makaronu, mięsa mielonego i jajek

Print Friendly, PDF & Email