Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad

Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad
Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad

Wątróbka z warzywami to bardzo prosty i szybki do zrobienia przepis na pyszny domowy obiad. Można ją podać z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Jeśli lubicie wątróbkę, to to danie z pewnością wam zasmakuje. Jest smaczne, kolorowe i sycące. Miękka i soczysta wątróbka w połączeniu z pieczarkami, papryką i cukinią oraz sosem śmietanowym stanowi wyborną kompozycję.

 

Składniki na wątróbkę z warzywami:

  • 400 g wątróbki z kurczaka
  • średniej wielkości cebula
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 180 ml śmietany 30%
  • zioła prowansalskie, oregano, pieprz, sól
  • mąka do obtoczenia

 

Przygotowanie
Pieczarki kroimy w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka, a cukinię w grubą kostkę. Wątróbkę myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie obtaczamy ją w mące i wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Wątróbkę podsmażamy kilka minut i dodajemy cebulę oraz pieczarki. Całość smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Następnie dorzucamy paprykę i cukinię. Smażymy jeszcze kilka minut, po czym wlewamy śmietanę oraz dodajemy zioła i przyprawy. Całość dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a śmietana się zredukuje.

Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad
Wątróbka z warzywami – prosty i pyszny przepis na obiad

Zobacz inne przepisy na obiad z wątróbką:

Wątróbka W Sosie Pomidorowym

Pierogi Z Wątróbką

Gulasz Z Wątróbką I Warzywami

Spaghetti Bolognese Z Wątróbką

Wątróbka W Sosie Śmietanowo – Musztardowym

Wątróbka Z Pomidorami – Danie Na Obiad

 

Print Friendly, PDF & Email