Fit cukinia faszerowana (77 kcal)

Dietetyczna cukinia faszerowana pieczarkami i marchewką. Danie lekkie, ale dość sycące, dlatego idealnie nadaje się na letni obiad. Pół cukinii to tylko 77 kcal.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstego jogurtu
  • pęczek szczypiorku
  • 250 g pieczarek
  • duża marchew
  • cząber, oregano, papryka ostra, cebula suszona
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy środek. Miąższ z cukinii kroimy w drobną kostkę. Pieczarki również kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Pieczarki, marchew i miąższ cukinii podsmażamy na patelni. Następnie odstawiamy, aż farsz trochę przestygnie. Szczypiorek siekamy, jajko i jogurt mieszamy ze sobą. Składniki dodajemy do farszu, przyprawiamy i mieszamy. Farsz nakładamy do cukinii. Można posypać serem żółtym. Cukinie układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temp 180 C przez około 35-40 minut.

cukinia_warzywa