Pita z kurczakiem i warzywami

Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami

Pita z kurczakiem i warzywami to przepis na domowy, pyszny i zdrowy fast food. Można ją podać na obiad lub kolację czy jako przekąskę na imprezie. Chlebki są bardzo proste do zrobienia i można je napełnić dowolnym farszem. Mi najbardziej smakują z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym.

 

Składniki na pitę z kurczakiem i warzywami (6 sztuk):

    • 3 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (420 g)
    • 25 g drożdży świeżych lub opakowanie suchych
    • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody (320 ml)
    • łyżeczka soli
    • łyżeczka cukru

 

Farsz:

    • pół główki sałaty lodowej
    • podwójna pierś z kurczaka
    • 2 pomidory
    • niewielka papryka czerwona
    • 2 garście oliwek
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki majonezu
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego
    • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, ewentualnie gotowa mieszanka przyprawy do kurczaka

 

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w 1/4 szklanki ciepłej wody i zostawiamy na 10 min. Do reszty mąki dodajemy sól, rozczyn z drożdży (jeśli mamy suche drożdże, to po prostu je wsypujemy, pomijając robienie rozczynu) oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Dzielimy je na 6 części. Z każdej formujemy kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 13 cm. Chlebki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 25 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy.

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i odstawiamy do przestygnięcia. Sałatę lodową rwiemy na kawałki, pomidory kroimy w kostkę, paprykę w paski, oliwki przekrawamy na pół. W miseczce mieszamy ze sobą majonez z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wszystkie składniki na farsz mieszamy ze sobą i napełniamy nim chlebki pita.

 

Pita z kurczakiem i warzywami
Pita z kurczakiem i warzywami

Zobacz inne przepisy na domowy fast food:

Chlebki pita z sałatką gyros

Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą

Domowe hamburgery

Bagietki zapiekane z mięsem mielonym

Kapsalon – wyśmienity fastfood

Print Friendly, PDF & Email