Domowe hamburgery

Domowe hamburgery
Domowe hamburgery

Domowe hamburgery z pysznym kotletem z wołowiny, serem żółtym, podsmażoną cebulką i chrupiącą sałatą to prawdziwe niebo w gębie. Jeśli spróbujecie takiego burgera, na pewno nie będziecie chcieli więcej tknąć takiego z popularnych sieci fast-food. Co prawda, nie jest on do końca „fast”, ale pół godziny to maksymalny czas, jaki będziecie musieli poświęcić na jego przygotowanie.

Składniki na domowe hamburgery(4 sztuki):

  • 500 g zmielonego na dużych oczkach niezbyt chudego mięsa wołowego (karkówka, szponder)
  • 4 bułki do hamburgera
  • 4 plastry sera żółtego
  • 8 liści sałaty
  • spora cebula (daję czosnkową/białą)
  • pomidor
  • 2 ogórki konserwowe
  • majonez
  • ketchup
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju. Mięso mielone przyprawiamy i wyrabiamy ręką przez 2-3 minuty. Formujemy cztery okrągłe i płaskie kotlety. Na rozgrzanej patelni, gdzie smażyła się cebula układamy kotlety i smażymy około 3-4 minuty (mięso powinno dobrze zbrązowieć). Następnie obracamy je na drugą stronę, układamy na nich plastry sera i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Bułki podpiekamy chwilę w piekarniku, aby były ciepłe i chrupiące. Przekrawamy je na pół i smarujemy obie połówki majonezem. Układamy na nich liście sałaty. Na dolnej części bułki układamy cebulę, następnie kotleta z serem, polewamy ketchupem, układamy plastry pomidora i ogórka. Na wierzch układamy górną część bułki. Spożywamy od razu, póki kotlet i bułka są gorące.

Domowe hamburgery
Domowe hamburgery

 

Zobacz inne przepisy na domowy fast-food:

Kapsalon – Wyśmienity Fastfood

Chlebki Pita Z Sałatką Gyros

Langosz – Drożdżowy Placek Węgierski

Pieczone Nuggetsy Z Kurczaka – Odchudzony Przepis

Nuggetsy Z Kurczaka

Domowa Pizza Kebab-Gyros

Burrito

Print Friendly, PDF & Email