Tiramisu – klasyczny włoski deser

Tiramisu to bardzo smaczny i szybki do zrobienia włoski deser na bazie kremu z mascarpone i jajek oraz biszkoptów nasączonych kawą, który podaje się po schłodzeniu.

Składniki na tiramisu:

  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 średnie jajka
  • około 300 g podłużnych biszkoptów
  • 300 ml mocnej kawy espresso
  • 2 łyżki alkoholu (u nas najpopularniejszy jest likier Amaretto, można dodać również rum czy brandy, a na włoskich stronach często jest wymieniane wino Marsala)
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie

Jajka przelewamy gorącą wodą. Oddzielamy białka od żółtek. Zaparzoną kawę odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Osobno ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po łyżce mascarpone, cały czas miksując.

Do masy z żółtek i mascarpone dodajemy białka i delikatnie mieszamy łyżką. Kawę mieszamy z likierem i przelewamy do głębokiego talerza.

W kawie nasączamy biszkopty, które układamy obok siebie na dnie blaszki do pieczenia (moja ma wymiary 24×24 cm) lub innego płaskiego naczynia. Na nich rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone i znów układamy biszkopty nasączone kawą. Następnie rozsmarowujemy pozostały krem, wyrównujemy i posypujemy kakao. Deser odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze stężał.

Tiramisu
Tiramisu

Zobacz inne przepisy na szybkie desery:

Tiramisu Dla Dzieci – Bez Kawy, Alkoholu I Surowych Jajek

Crumble Jabłkowe Z Kruszonką

Pieczone Banany

Deser Z Malinami I Crunchami

Szybki Deser Z Granatem I Borówkami

Ciastka Francuskie Z Dżemem I Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tiramisu – klasyczny włoski deser
Autor przepisu
Opublikowano
Czas przygotowania

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: