Tiramisu

Przepis na pyszny deser. Ten kawałek na zdjęciu chyba był jeszcze zbyt świeży do pokrojenia, ale już nie wytrzymaliśmy 😉

Składniki:

  • około 250 g biszkoptów zazwyczaj robi się tiramisu z podłużnymi, ja jednak miałam okrągłe, więc je użyłam
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 500 g sera mascarpone
  • pół szklanki mocnej kawy
  • pół szklanki alkoholu (najlepiej likieru Amaretto, można dodać jednak inny likier, wino, whisky – ja użyłam miodu pitnego)
  • kakao (gorzkie, naturalne)

 

Przygotowanie
Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie puszysta masa w kolorze ecru. Do masy dodajemy mascarpone i znów krótko miksujemy do uzyskania jednolitej masy Wracamy do naszych oddzielonych białek i miksujemy je, aby powstała puszysta biała piana. Pianę dodajemy do wcześniej przygotowanej masy i bardzo ostrożnie powoli mieszamy łyżką. Do schłodzonej kawy dodajemy alkohol. Biszkopty zanurzamy w kawie tylko na chwilę, żeby nie nabrały zbyt dużo płynu. W odpowiedniej formie układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Smarujemy połową kremu. Następnie układamy kolejną warstwę moczonych biszkoptów i smarujemy resztą kremu. Posypujemy kakao. Następnie wkładamy tiramisu do lodówki na 6-8 godzin.

tiramisu

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: