Udka z kurczaka w pomarańczach

Przepis na udka z kurczaka w marynacie z pomarańczy. Bardzo smaczne! Podałam z ryżem i sałatką z warzyw.

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (dałam dwie ćwiartki i podzieliłam na porcje)
  • 2 pomarańcze
  • łyżka miodu
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • przyprawa do kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ząbek czosnku

 

Przygotowanie
Wyciskamy sok z półtora pomarańczy. Dodajmy miód, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy. W tak przygotowanej marynacie trzymamy mięso przez kilka godzin (najlepiej zostawiamy na noc).  Następnie pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok godzinę. W połowie pieczenia dodajemy plasterki pomarańczy z pozostawionej połówki.

udo

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: