Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika

Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika
Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika

Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika to niewymagające wiele pracy danie na obiad dla całej rodziny, które podajemy z ziemniakami, kopytkami czy ryżem i ulubioną surówką np. z kapusty. Połączenie drobiu i suszonych śliwek jest bardzo udane i tworzy pyszną i aromatyczną kompozycję.

 

Składniki na kurczaka ze śliwką i cebulą z piekarnika:

    • 1 kg udek lub podudzi z kurczaka
    • 3 cebule
    • około 10 śliwek suszonych
    • łyżka koncentratu pomidorowego
    • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
    • łyżka sosu sojowego
    • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka ostra

 

Przygotowanie

Kurczaka myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Śliwki kroimy w paski, cebule w piórka. Bulion mieszamy z koncentratem pomidorowym i sosem sojowym. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na nich rozsypujemy cebulę i śliwki. Całość zalewamy bulionem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 30 minut (z termoobiegiem).

Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika
Kurczak ze śliwką i cebulą z piekarnika

Zobacz inne przepisy na udka z kurczaka:

Kurczak z kurkami w sosie śmietanowym – przepis na podudzia z kurczaka

Kurczak duszony w cebuli – przepis na pyszny obiad

Kurczak w musztardzie pieczony na ziemniakach

Pieczony kurczak w sosie teriyaki

Kurczak pieczony na kiszonej kapuście

Print Friendly, PDF & Email