Wyśmienite ciasto, jedno z moich ulubionych 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki
- 4 jaja
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- zapach waniliowy
- żółtko
Przygotowanie
Ciasto:Wodę gotujemy z masłem. Do wrzątku wsypujemy mąkę, mieszamy, ostudzamy. Po ostudzeniu dodajemy jajka cały czas mieszając. Dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Pieczemy 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwieramy piekarnika e czasie pieczenia,bo ciasto opadnie.
Krem: Mąkę rozrabiamy z częścią mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, wlewamy do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzamy. Dodajemy masło, żółtko i zapach, miksujemy. Na jeden placek upieczonego ciasta wykładamy krem i równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim plackiem. Wstawiamy do lodówki.
Smacznie wygląda