Karpatka

Wyśmienite ciasto, jedno z moich ulubionych 🙂

Składniki:

Ciasto:

      • 1/2 kostki margaryny
      • 1 szklanka wody
      • 1 szklanka mąki
      • 4 jaja

Krem:

    • 1/2 litra mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 szklanka cukru
    • 1 kostka masła
    • zapach waniliowy
    •  żółtko

Przygotowanie

Ciasto:Wodę gotujemy z masłem. Do wrzątku wsypujemy mąkę, mieszamy, ostudzamy. Po ostudzeniu dodajemy jajka cały czas mieszając. Dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto wykładamy do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Pieczemy 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwieramy piekarnika e czasie pieczenia,bo ciasto opadnie.

Krem: Mąkę rozrabiamy z częścią mleka. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem, wlewamy do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzamy. Dodajemy masło, żółtko i zapach, miksujemy. Na jeden placek upieczonego ciasta wykładamy krem i równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim plackiem. Wstawiamy do lodówki.

Print Friendly, PDF & Email