Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Klasyka gatunku. Przepis na pyszne ciasto z owocami i kruszonką. Owoce można dodać dowolne, zarówno świeże, jak i mrożone.

Składniki:

Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki
  • ok 100 g masła
  • 1/4 szklanki białego cukru

Dodatkowo:

  • 250 g jagód

 

Przygotowanie
Do miski wkruszamy drożdże, zalewamy je szklanką ciepłego (nie gorącego) mleka, dodajemy łyżeczkę cukru i 5 – 6 łyżek mąki. Mieszamy. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut.
Masło rozpuszczamy. Do rozczynu dodajemy resztę mąki i cukru, sól. Następnie dodajemy przestudzone masło i jajka. Całość wyrabiamy aż wszystkie składniki się połączą i ciasto będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Masło przekładamy do miseczki,wsypujemy cukier i mąkę, rozgniatamy ręką lub łyżką aż połączą się składniki.
Do natłuszczonej blachy wykładamy wyrośnięte ciasto. Na nie nakładamy owoce i kruszonkę. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut.

drodzowe