Makaron z pesto i łososiem

Przepis na bardzo pyszny i szybki obiad lub lunch do pracy, który smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

    • 400 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego
    • 200 g łososia wędzonego
    • kilka pomidorów koktajlowych

Pesto:

  • ok 100 g rukoli
  • ok 100 g jarmużu
  • 50 g słonecznika
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki na pesto wkładamy do jednej miski i miksujemy na gładką masę.
Makaron i łososia przekładamy do jednego naczynia, dodajemy pesto i przekrojone na pół pomidory. Mieszamy, aż pesto rozprowadzi się równomiernie na makaronie.

makaron_losos

Print Friendly, PDF & Email