Roladki z cukinii wypełnione mięsem mielonym i zapiekane w sosie pomidorowym to pyszne, lekkie i aromatyczne danie z piekarnika, które można podać na obiad czy kolację. Są bardzo smaczne na ciepło, jeśli chcecie je odgrzać dzień po przygotowaniu najlepiej zrobić to w mikrofalówce, nie tracą nic w smaku.
Jak przygotować roladki z cukinii?
Cukinię należy pokroić w cienkie plastry i zawinąć w nie mięso mielone. Następnie na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, układamy roladki i posypujemy serem żółtym. Całość pieczemy przez około 40 minut w piekarniku i gotowe.
Składniki na roladki z cukinii:
-
2 średnie cukinie (po około 200 g)
-
500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe lub wołowe)
-
jajko
-
1 ząbek czosnku
-
150 g sera żółtego
-
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
-
150 ml passaty pomidorowej
-
łyżka oleju
-
pół łyżeczki cukru
-
czosnek suszony, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie
Cukinie myjemy, ścinamy im końce i kroimy wzdłuż na cienkie plastry. Każdy z nich posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na około 20 minut, aż nieco zmiękną.
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, połową startego sera żółtego i przyprawami. Passatę pomidorową mieszamy z olejem, cukrem i przyprawami.
Mięso rozsmarowujemy na plastrach cukinii i zwijamy je w rulony. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy. Na nim układamy ciasno roladki. Mi zostało jeszcze kilka wolnych plastrów cukinii, które ułożyłam wzdłuż boków naczynia. Roladki posypujemy resztą sera żółtego.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 40 minut z termoobiegiem.
Zostaw odpowiedź