Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami to pyszne danie na lekki, ale sycący obiad. Potrawa jest dość prosta i szybka do zrobienia. Farsz można przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem tylko zapiec cukinie w piekarniku. Jeśli lubicie cukinię, to takie danie z pewnością przypadnie wam do gustu! Można je podać z sosem czosnkowym lub ketchupem i ulubioną surówką, np. z sałaty i ogórka.

Składniki na cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami (3 porcje):

  • 3 młode cukinie średniej wielkości
  • 2 piersi z kurczaka
  • sporej wielkości cebula
  • 500 g pieczarek
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa kebab-gyros

Przygotowanie

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Następnie podsmażamy go na patelni z rozgrzanym olejem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Oba składniki smażymy na patelni (może być na tej samej, co wcześniej kurczaka) do momentu, aż z pieczarek odparuje woda. Pieczarki i kurczaka mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ z pestkami ze środka. Napełniamy je farszem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy startym serem żółtym. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 25 minut, aż cukinia będzie miękka.

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Zobacz inne przepisy na dania z cukinią:

Leczo Z Cukinią I Pieczarkami – Pyszny I Prosty Przepis

Cukinia Faszerowana Kaszą Jaglaną I Mięsem

Zapiekane Krokiety Z Cukinią I Mięsem Mielonym

Kotleciki Warzywne Z Cukinii I Marchewki (29 Kcal)

Jesienna Zupa Krem Z Marchewki I Cukinii

Makaronowa Zapiekanka Z Warzywami

Print Friendly, PDF & Email