Karkówka duszona w sosie własnym

Polecam przepis na pyszny obiad: soczysta i mięciutka karkówka duszona z cebulą w sosie.

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
  • 2 cebule
  • mąka pszenna
  • 2 łyżeczki słodkiego sosu chili
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Karkówkę solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Obsmażamy z obu stron do zarumienienia, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy jeszcze chwilę. Następnie mięso podlewamy wodą (ok 500 ml), dodajemy ziarenka ziela angielskiego, liście laurowe, sos chili. Dusimy pod przykryciem do momentu, aż mięso będzie miękkie (ok godziny). Od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę, w razie potrzeby podlewamy wodą.

karkowka_duszona

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarze

  1. Pyszna pieczeń! Proszę o dodanie przepisu do akcji „Kuchnia niemiecka”. Pozdrowienia!

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: