Curry z kurczakiem i warzywami

Pyszny i prosty przepis na orientalny obiad – kurczak i warzywa w żółtym sosie curry podane z ryżem.

Składniki (na 4 porcje):

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g groszku mrożonego
  • duża czerwona papryka
  • puszka krojonych pomidorów
  • puszka mleczka kokosowego (400g)
  • duża marchew
  • pół łyżeczki imbiru
  • dwie płaskie łyżeczki curry
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki sosu chili słodkiego
  • pieprz, sól

Przygotowanie
Piersi kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy. Dodajemy marchew pokrojoną w słupki, po chwili paprykę pokrojoną w paski i groszek. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory, mleko kokosowe i przyprawy. Mieszamy dokładnie i dusimy do momentu kiedy sos uzyska odpowiednią dla nas konsystencję. Ja dusiłam ok 30 min, aby dość sporo się zredukował i uzyskał kremową konsystencję.

curry_kurczak

Print Friendly, PDF & Email