Kiełbasa zapiekana na puree ziemniaczanym

Prosty pomysł na obiad, ale za to bardzo smaczny, bo kto nie lubi podsmażanej kiełbaski z cebulką, a do tego ziemniaczki i ser żółty? Danie co prawda kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić 😉

Składniki:

  • 4 kiełbaski
  • 2 duże cebule
  • 5-6 ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • 150 g sera żółtego
  • łyżka masła
  • sól, pieprz, papryka mielona

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Dodajemy do nich mleko i ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Kiełbaski przekrawamy na pół, nacinamy plasterki i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kiełbasy. Cebulę i kiełbasę smażymy na złoto. W naczyniu żaroodpornym układamy gniazdka z ziemniaków (mi wyszły 4), na nich układamy po 2 kawałki kiełbaski i cebulę, posypujemy przyprawami i startym żółtym serem. Zapiekamy ok 25 min w temp 180 C.

kielbasa_purre

Print Friendly, PDF & Email