Ciasto Promyk Słońca – orzeźwiający smakołyk z nutą pomarańczy

Ciasto Promyk Słońca – orzeźwiający smakołyk z nutą pomarańczy
Ciasto Promyk Słońca – orzeźwiający smakołyk z nutą pomarańczy

Ciasto Promyk Słońca to lekki i orzeźwiający smakołyk z dominującą nutą pomarańczy za sprawą kremu z soku pomarańczowego. Świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, albo na domowej uroczystości gdyż jest pyszne, a do tego ładnie prezentuje się na stole. Nie jest też szczególnie trudne do zrobienia, jeśli robiliście już biszkopt i krem budyniowy, to nie sprawi wam żadnych kłopotów.

 

Składniki na Ciasto Promyk Słońca:

Biszkopt:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 120 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (niepełna szklanka)
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki kakao

 

Masa pomarańczowa:

  • 1500 ml soku pomarańczowego
  • 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej (po około 70 g)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (po około 40 g każdy)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Dodatkowo:

  • 400 ml śmietany 30%
  • łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g biszkoptów okrągłych

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt można nasączyć ponczem z wody i soku z pomarańczy lub wody i wódki smakowej.

Przygotowujemy masę pomarańczową z galaretką. Około 1200 ml mleka zagotowujemy. W międzyczasie w pozostałym soku rozpuszczamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się soku. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Do gorącego budyniu (po zdjęciu z palnika) wsypujemy galaretki pomarańczowe w proszku i dobrze mieszamy, aby się rozpuściły. Masę od razu wylewamy na biszkopt i odstawiamy do wystudzenia.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszamy obroty i wsypujemy cukier puder. Wlewamy również zimną, ale jeszcze płynną żelatynę.

Na cieście z masą pomarańczową układamy okrągłe biszkopty, a na nich rozsmarowujemy bitą śmietanę. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Ciasto Promyk Słońca – orzeźwiający smakołyk z nutą pomarańczy
Ciasto Promyk Słońca – orzeźwiający smakołyk z nutą pomarańczy

Zobacz inne przepisy na lekkie i orzeźwiające ciasta:

Ciasto Homuś z borówkami – pyszny deser bez pieczenia

Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką

Ciasto Malowana Lala – jogurtowiec z truskawkami bez pieczenia

Pianka zebra leciutka jak piórko (188 kcal)

Ciasto Ślicznotka z malinami i bezą – pyszne i efektowne

 

Print Friendly, PDF & Email