Schab w sosie chrzanowym – pyszny obiad na co dzień i od święta

Schab w sosie chrzanowym – pyszny obiad na co dzień i od święta
Schab w sosie chrzanowym – pyszny obiad na co dzień i od święta

Schab w sosie chrzanowym wychodzi wyjątkowo mięciutki, delikatny i soczysty. Świetnie sprawdzi się na obiad, zarówno taki świąteczny, jak i codzienny. Można go podać w towarzystwie gniecionych ziemniaczków z tego przepisu i ulubionej surówki, np. z buraków. Taki zestaw to prawdziwie królewska uczta, która wasze podbije kubki smakowe. Jest jednocześnie domowo i smacznie, ale również wykwitnie.

Taki schab jest smaczny również na drugi lub trzeci dzień po przygotowaniu i można go bezproblemowo odgrzać w mikrofalówce lub na patelni. Można od razu przygotować większą porcję i mieć obiad na dwa dni.

 

Składniki na schab w sosie chrzanowym (4 porcje):

  • 500 g schabu bez kości
  • około pół szklanki mrożonki Włoszczyzna Paski lub pokrojonych warzyw np. (marchewka, pietruszka, seler, por) z rosołu lub surowych
  • 1,5 szklanki bulionu
  • 200 ml śmietany 30%
  • łyżeczka mąki pszennej
  • 2 łyżki chrzanu tartego ze słoiczka
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

     

Przygotowanie

Schab umyj i pokrój w plastry grubości około 2cm. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju i ułóż plastry schabu. Smaż je po około 3 minuty z obu stron na średniej mocy palnika. Następnie na patelnię wlej szklankę bulionu, zmniejsz moc palnika i duś mięso pod przykryciem przez około 45 minut. W połowie duszenia plastry schabu obróć na drugą stronę.

Po tym czasie na patelnię dodaj mrożone warzywa i wlej pół szklanki bulionu. Duś jeszcze 15 minut już bez przykrycia. Następnie wlej śmietanę wymieszaną z chrzanem i mąką, dodaj sól i pieprz. Całość wymieszaj i gotuj jeszcze przez 10 minut. Na koniec natkę pietruszki drobno posiekaj i posyp nią mięso z sosem.

Schab w sosie chrzanowym – pyszny obiad na co dzień i od święta
Schab w sosie chrzanowym – pyszny obiad na co dzień i od święta

Zobacz inne przepisy na schab do obiadu:

Schab pieczony w majonezie – soczyste plastry schabu w marynacie

Rolada ze schabu z wędzonymi śliwkami – na obiad i jako wędlina

Schabowy po królewsku – przepis na obiad

Roladki ze schabu w sosie śmietanowym

Schab zapiekany pod pierzynką z pieczarek i sera

Print Friendly, PDF & Email