Gnocchi zapiekane z mięsem mielonym to przepyszne i aromatyczne danie, które możecie podać na sycący obiad dla całej rodziny. Jeśli macie gotowe gnocchi to przygotowanie potrawy zajmie wam mniej więcej pół godziny. Pyszne, mięciutkie kluseczki w pomidorowym sosie z mięsem mielonym i szpinakiem, zapieczone razem z mozzarellą to danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.
Do dania zamiast gnocchi możecie równie dobrze wykorzystać kopytka, ravioli, pyzy czy inne kluski ziemniaczane.
Składniki na gnocchi zapiekane z mięsem mielonym (4-5 porcji):
- 1 kg gnocchi (kupionych w sklepie lub zrobionych własnoręcznie np. wg tego przepisu)
- 400 g mięsa mielonego (dałam z indyka, wieprzowe czy wołowe też może być)
- kulka mozzarelli (125 g)
- garść świeżego szpinaku
- 3/4 szklanki passaty pomidorowej
- 2 ząbki czosnku
- łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki cukru
- bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz czarny i ziołowy
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
Przygotowanie
Gnocchi gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odławiamy je łyżką cedzakową i odstawiamy. Na patelni z rozgrzanym olejem podsmażamy mięso mielone, po 5 minutach dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru. Następnie na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dodajemy szpinak, cukier, sos sojowy i przyprawy. Całość dusimy jeszcze kilka minut.
Połowę sosu mięsnego wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Na nim układamy gnocchi i zalewamy drugą połową sosu. Mozzarellę rwiemy na małe kawałki i układamy na wierzchu.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez 15 minut z termoobiegiem.
Zostaw odpowiedź