Błyskawiczne ciasto z jagodami

Przepis na smaczne ciasto z jagodami, które szybko się robi i nie wymaga wiele pracy. Zamiast jagód można dodać inne owoce. Ciasto jest mało słodkie, można dodać więcej cukru jeśli lubicie.


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki oleju (rzepakowy)
  • 3 duże jaja
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki jagód

Przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól i olej. Miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (moja ma wym. ok 23x23cm). Na ciasto wysypujemy jagody. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Można sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone i ew. jeszcze chwilę dopiec. Ciasto można posypać cukrem pudrem.

ciasto_jagody

Print Friendly, PDF & Email