Sałatka z makaronem i rukolą

Przepis na smaczną sałatkę, która idealnie sprawdzi się jako lunch do pracy.

Składniki:

  • 250 g makaronu penne
  • 2 garście rukoli
  • 150 g sera żółtego
  • 0,5 kg bobu
  • ok 80 g słonecznika
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • sól, pieprzem

Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce, słonecznik prażymy na suchej patelni. Rukolę rwiemy na mniejsze kawałki, ewentualnie pozbawiamy łodyżek. Kiedy wszystkie składniki będą zimne, łączymy je ze sobą, polewamy sosem z oliwy i octu, przyprawiamy i mieszamy.

salatka_makaron_rukola

Print Friendly, PDF & Email