Gdy już znudziły mi się tradycyjne schabowe, zaczęłam kombinować 😛 Schab z warzywami podałam z ryżem.
Składniki:
- ok 300-400 g schabu
- 2 marchewki
- 2 nieduże pietruszki
- kawałek selera
- 2 cebule
- kawałek włoskiej kapusty
- kawałek pora
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- sos sojowy,
- papryka słodka
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- pietruszka
- olej
Przygotowanie
Mięso kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone warzywa, poza czosnkiem. Przyprawiamy i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą, dodajemy sos sojowy, koncentrat i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy do momentu zmięknięcia warzyw, dodajemy posiekaną pietruszkę.
Fajny przepis. Lubię, jak jest duuużo warzyw. Zapraszam do mnie na schabik (cielęcinkę) w mleku. Też fajna alternatywa dla schabowego.