Schab z warzywami

Gdy już znudziły mi się tradycyjne schabowe, zaczęłam kombinować 😛 Schab z warzywami podałam z ryżem.

Składniki:

  • ok 300-400 g schabu
  • 2 marchewki
  • 2 nieduże pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • kawałek włoskiej kapusty
  • kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • sos sojowy,
  • papryka słodka
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pietruszka
  • olej

Przygotowanie
Mięso kroimy w paski i przyprawiamy solą, pieprzem. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone warzywa, poza czosnkiem. Przyprawiamy i smażymy przez kilka minut, często mieszając. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą, dodajemy sos sojowy, koncentrat i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy do momentu zmięknięcia warzyw, dodajemy posiekaną pietruszkę.

1 Komentarz

  1. Fajny przepis. Lubię, jak jest duuużo warzyw. Zapraszam do mnie na schabik (cielęcinkę) w mleku. Też fajna alternatywa dla schabowego.

Zostaw Odpowiedź

Udostępnij na: