Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika

Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika – mięciutki i soczysty
Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika – mięciutki i soczysty

Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika to wyjątkowo smaczne danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Mięso wychodzi delikatne, mięciutkie i soczyste, a sos z warzywami aromatyczny i aksamitny. Z podanych składników wychodzi obiad na 2-3 dni. Wystarczy tylko dogotować ziemniaki i przygotować surówkę np. z buraków.

Jak zrobić schab z pieczarkami i sosem śmietanowym?

Plastry schabu, cebulę i pieczarki najpierw podsmażamy na patelni, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem śmietanowym i pieczemy przez ponad godzinę w piekarniku. Nie jest to szczególnie skomplikowane danie, a efekt końcowy jest wart odrobiny pracy w nie włożonej.

 

Składniki na schab z pieczarkami i sosem śmietanowym:

  • około 1,2 kg schabu bez kości
  • 400 g pieczarek
  • 3-4 małe cebule
  • 180 ml śmietanki 30%
  • szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ostra papryka, czosnek suszony, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Schab kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Każdy plaster obsypujemy z obu stron przyprawami. Mięso kładziemy na patelni z rozgrzanym olejem i smażymy po 3-4 minuty z obu stron. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cebulę kroimy w piórka i smażymy na tej samej patelni co schab na złoty kolor. Odsączamy je na ręczniku papierowym. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Również smażymy na tej samej patelni, aż odparuje z nich cała woda.

Śmietanę mieszamy z bulionem, musztardą, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę plastrów schabu, na nich rozkładamy równomiernie połowę cebuli i pieczarek. Następnie znowu układamy plastry schabu, resztę cebuli i pieczarek. Całość zalewamy sosem śmietanowym.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy pod przykryciem przez około godzinę. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 15 min.

Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika – mięciutki i soczysty
Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika – mięciutki i soczysty

 

Zobacz inne przepisy na dania obiadowe ze schabem:

Schab pieczony z młodą kapustą i pomidorami – pyszne danie na obiad

Zapiekanka ryżowa ze schabem

Schabowe pod pierzynką z cebuli i papryki – przepis na pyszne kotlety

Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym

Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe

 

Print Friendly, PDF & Email